Reseptit

Linssi keittona

lentil

Linssit ovat mielestäni ihan ok kamaa – hyviä, mutten silti osaa niitä juurikaan käyttää. Paljon hanakamin tartun papuihin! Esimerkiksi taistossa linssipihvit vs. kikhernepihvit jälkimmäiset vievät ehdottoman voiton – linssit ovat helposti niin kovin kuivia.

Männävuosien lempisalaatissani on kyllä linssejä – ja fetaa, paahdettuja vihanneksia ynnä muuta mukavaa. Oikeassa seurassa linssit siis kyllä toimivat! Hyvää seura oli aina Melbournen vapaaehtoisvoimin pyörivässä Lentil as anything -ravintolassa, jossa maksaa sai omantunnon mukaan. Hyvä tavoite ja hyvät ruoat, tällaista kulttuuria soisi tuotavan Suomeenkin lisää.

Haastaakseni linssikatkeruuden tein keskiviikkona ihan hiton hyvää linssi-porkkanakeittoa! Uskotteko jos sanon, ettei tästä ei sosekeitto parane? On enemmän ruokaisuutta linssien ansiosta, on kotimaisuutta porkkanoiden runsaudella esimerkiksi bataatin sijaan. On makua ja näköä!

Vaikka tykkään kokeilla uusia ruokalajeja ja makuyhdistelmiä, asuu sisimmässäni kuitenkin ateriakonservatiivi. Syön aamuisin puuroa ja mikäli hankin joskus lapsia, pakotan heidät istumaan kanssani yhteisen pöydän äären joka ikinen päivä. Hiljattain olen kehittänyt keskiviikkoperinteen: ennen docventuresia syödään sosekeittoa, ja tästä perinteestä ei muuten luisteta! Viikon paras päivä on se, kun saa syödä soppaa ja olla tiedostava ja katsoa Rikua ja Tunnaa.

Menneiden viikkojen keittoihin ovat kuuluneet tämä bataattikeitto, Jussin kuuluisa kukkakaalikeitto, oma “vichyssoiseni” eli hätäkeitto, jossa unohdetaan ostaa kaupasta lanttu, mutta muistetaan kyllä tuoda purjo, lanttusosekeitto ja kaiketi Illalliskerhon hernesosekeitonkin voi mukaan laskea, kun kyseisen viikon keskiviikkona jouduttiin tekemään perinteen kohdalla poikkeus.

linssi

Mutta tähän astisen kilpailun voittaja on tässä: mausteinen linssi-porkkanakeitto.

Linssi-porkkanakeitto (4:lle)

600g porkkanoita
1,75 dl punaisia linssejä
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 l kasvislientä
chilihiutaleita (tai chiliä muussa muodossa)
1 dl kermaa
(vettä)

Tarjoiluun:
turkkilaista jogurttia
tuoreita yrttejä
chilihiutaleita
pellavansiemeniä
mustapippuria

Kuori porkkanat ja pilko ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri. Kaada ison kattilan pohjalle oliiviöljyä ja kuullota porkkanaviipaleita, valkosipulia, inkivääriä, juustokuminaa ja chiliä keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää kasvisliemi (tai vesi ja liemikuutiot/fondi) ja kiehauta. Lisää linssit ja anna poreilla miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, tai kunnes linssit ovat pakkauksen mukaan kypsiä ja porkkanat pehmenneet. Tässä vaiheessa voit jättää keiton rakenteeltaan sellaiseksi tai soseuttaa sen joko kokonaan tai osittain. Käytin itse tehosekoitinta, johon siirsin valtaosan porkkanoista liemineen, surautin tasaiseksi ja kaadoin takaisin kattilaan. En kuitenkaan ajanut kaikkia porkkanoita ja linssejä sileäksi, sillä halusin jättää keittoon hieman suuntuntumaa.

Lisää kerma ja jatka vedellä haluamasi paksuuden saavuttamiseksi. Tarkista keiton maku ja lisää chiliä halutessasi. Suolaa tuskin tarvitsee lisätä. Kiehauta keitto vielä nopeasti ja nosta annoslautasille. Tarjoile keitto jogurttisilmän, lisämausteiden ja siementen kanssa.

Leave a comment