Reseptit

Prosciutto-hernerisotto

Olen aloittanut operaation kuivakaapin tyhjennys. Eilen tuomiopäivä koitti risottoriisille, joka on pölyttynyt vetolaatikossa kuka ties miten pitkään. Todennäköisesti vajaa kolme vuotta.

Kuivakaappini on tunnetusti laaja. Listasin kaiken oleellisen ja epäoleellisen pari vuotta sitten Rääppijän puolella ja samanlainen kaaos taitaa vallita kaapissa edelleen, mitä nyt tuotteiden parasta ennen päiväys on päivitetty astetta tuoreemmaksi. Nyt kun vajaan parin kuukauden päässä siintää pitkähkö matka Aasiaan ja matkan jälkeisessä ajassa mahdollinen muutto (joka taikauskoni mukaan ei nyt varmaan toteudu, kun kehtasin toiveen ääneen lipsauttaa), on turhasta tavarasta hankkiuduttava eroon. Helpointa on toki aloittaa parhaan makuisella tavaralla.

Tässä siis ainekset varsiin jouluisaan, mutta kuitenkin raikkaaseen risottoon! Olen suuri herneiden vierastaja, enkä esimerkiksi ymmärrä kesän palkoherneintoa ollenkaan. Koska pakastimeen oli kuitenkin jäänyt vajaa pussi herneitä samppanjahernekeiton jäljiltä, oli niiden hyödyntäminen järkevää. Totuuden nimissä meillä ei olla koskaan syöty herneitä edes jouluna, mutta olen ymmärtänyt tämän olevan mahdollista. Joulun mauiksi voi laskea myös puuroutuvan riisin, kinkun ja sitruksen, joten tässä se on: varsin jouluinen risotto herneillä ja ilmakuivatulla kinkulla.
risotto3

Prosciutto-hernerisotto (2-4:lle)

7,5 dl kasvislientä (tai kanalientä)
puolikas pieni sipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi
4 rkl voita
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
reilu 1 dl pakasteherneitä, sulatettuna
30 g prosciuttoa (n. 3 siivua) tai muuta ilmakuivattua kinkkua
1/4 tl raastettua sitruunankuorta
reilu 1 dl raastettua parmesaania
persiljaa
mustapippuria

Alkuvalmisteluina sulata herneet valmiiksi, siivuta prosciutto, hienonna vähän persiljaa ja raasta siruunankuori sekä parmesaani. Keitä lisäksi kasvisliemi.

Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota ison kattilan pohjalla parissa ruokalusikallisessa voita. Kun sipuli on läpikuultavaa, lisää riisit ja kuullota pari minuuttia. Lisää riisien joukkoon valkoviini ja kääntele, kunnes viini on kokonaan imeytynyt riiseihin. Ala lisätä kasvislientä riisikattilaan vajaa desi kerrallaan lisäten uudestaan aina kun edellinen määrä on imeytynyt. Jatka liemen lisäystä kunnes riisit ovat kypsiä. Riisien pitäisi kypsyä noin vartissa, tarkista aika kuitenkin pakkauksesta.

Sekoita kypsän riisin joukkoon 2 rkl voita, prosciuttosiivut, herneet, noin 2/3 parmesaaniraasteesta, sitruunankuori ja mausta risotto mustapippurilla. Ohenna vielä halutessasi ylijääneellä liemellä: risoton ei kuulu olla puuromaisen tönkköä, vaan suunnilleen niin löysää kuin haarukalla on ylipäänsä mahdollista syödä. Nosta risotto lautasille, viimeistele lopulla parmesaanilla ja persiljalla ja tarjoile heti.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaville risottohan on ehkä ultimaalisinta pastaa korvaavaa mukavuusruokaa. Ei paljon harmita vehnän puuttuminen, kun sen jättämää “aukkoa” voi tilkitä parmesaanilla ja valkoviinillä!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s