Reseptit

Laiskan blinikokin pelastus

blinipannari1
aamut

…tattaripannukakku!

Alkuvuoden kylmässä hämärässä harva asia ilahduttaa niin paljon kuin helsinkiläisravintoloiden bliniviikot! Viikot taitavat olla lähinnä S-ryhmän dominoiva tempaus, mutta sekään ei haittaa. Kausiruoan ylimpänä ystävänä otan kaikki teemaviikot, kuukaudet ja satokaudet ilolla vastaan. Ja tammikuussa iloja ei varsinaisesti pursua ovista ja ikkunoista.

Paitsi tänä talvena: kypsät mangot, ananakset, viidakkoseikkailut ja hiekka varpaiden välissä! Mahtavatkohan kaamoksen turruttamat aistit olla kykeneväisiä moisen yltäkylläisyyden vastaanottamiseen? Alle kuukauden (!) päästä se selviää, kun allekirjoittanut suuntaa Tapaninpäivänä kahdeksi kuukaudeksi Kaakkois-Aasian hellään huomaan. Vietnam, Thaimaa, Indonesia, Malesia, täältä me tullaan!

Ei paljoa harmita, että bliniviikot jäävät väliin… hah hah!

Tuleville synttäreille piti keksiä sormiruokaa, ja koska kaapissa oli vajaa kilo tattarijauhoja ja kielen päällä kaikesta huolimatta blinin mentävä aukko, keksin tehdä blinejä pannukakun muotoon. Isosta levystä saa 30-40 pientä annospalaa ja uunissa kypsyvää taikinaa ei tarvitse vahtia – kätevää!

Aioin aluksi tehdä pannukakun perinteisen 1+2+4 -määräjaon mukaan korvaamalla vehnäjauhon tattarijauholla, mutta pikainen googlettelu paljasti monien reseptien suosittelevan vaihtamaan vain puolet vehnästä tattariin. Tattarin maku on sen verran hallitseva, että päädyin samaan ratkaisuun. Vehnän korvasin kuitenkin gluteenittomilla jauhoilla. Hieman alkuperäistä Valion reseptiä varioiden päädyin seuraavaanlaiseen lopputulemaan:
blinipannari

Blini uunissa – Tattaripannukakku (G) (uunipellillinen, n. 30-40 pientä palaa)

3 kananmunaa
200 g creme fraichea
6 dl maitoa
2 dl tattarijauhoa
2 dl gluteenitonta jauhoa (esim. Provenan kaurapohjainen)
1 ps kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
50 g voita sulatettuna

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää creme fraiche ja sekoita tasaiseksi. Lisää maito, vispaa tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet (jauhot, hiiva, suola) toisessa kulhossa ja lisää nesteiden joukkoon koko ajan sekoittaen. Sulata voi ja sekoita vielä taikinan joukkoon. Anna taikinan turvota ainakin puoli tuntia. Tein itse taikinan illalla ja annoin muhia jääkaapissa yön yli. Jos teet samoin, lisää voisula joukkoon vasta aamulla.

Paista 225 asteessa n. 25 minuuttia.

blinit
Blinipannarin päälliseksi sopivat parhaiten perinteisen kalaiset herkut: smetana, mäti, hakattu sipuli. Lähdin itse hieman kokeilevammalle linjalle: halusin makumaailmaan piparjuurta, lämminsavulohta ja korianteria.Tarvitset:

-mascarponea, tuorejuustoa tai smetanaa – itse käytin mascarponea kun sitä sattui kaapissa olemaan
-wasabitahnaa (tai tuoretta piparjuurta)
-ripaus suolaa
-sitruunamehua

Sekoita haluamaasi määrään mascarponea tai vastaavaa wasabia oman makusi makuun. Suuntaa-antava suhde voisi olla 100 g mascarponea ja 1 rkl wasabia. Lisää tahnaa varoen, mutta huomaa, että kalan ja pannukakun kanssa sen ärhäkkyys kyllä taittuu. Mausta tujauksella sitruunamehua ja ripauksella suolaa.

Pikkujoulutarjoiluehdotus: sipaise blinipalan päälle vajaa teelusikallinen piparjuurikermaa, nosta päälle pala savulohta ja viimeistele korianterinlehdellä. Kyytipojaksi vaikka vodkaa ja suolakurkkuja.

Advertisements

One thought on “Laiskan blinikokin pelastus

  1. Moi! Törmäsin gluteenittomia reseptejä etsiessä blogiisi. Oli pakko tulla kertomaan, että olen kohtalontoverisi. Sairastuin kymmenenvuotiaana vaikeaan lastenreumaan, johon lääkkeet eivät kortisonia lukuunottamatta purreet. Pari vuotta sitten tilanteeni tuntui toivottomalta, välillä olin niin kipeä etten päässyt sängystä ylös. Laihtuakseni kokeilin viljatonta ruokavaliota, jolloin kaikki oireet hävisivät viikon sisään. Sittemmin yhdistin oireet gluteeniin, kivut palaavat 12 tunnin sisällä syötyäni esim. yhden ainoan palan vehnäpitoista lakritsia. Gluteenittomalla ruokavaliolla pysyn kuitenkin terveenä ja nytkin suuntaan pian juoksemaan! :)

    Mielekiintoista lukea kohtalotovereista, kun lääketiede on sitä mieltä, ettei gluteeni vaikuta reumaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s