Reseptit

Lehminaisen aamupala

rancheros

Huevos rancheros. Tästä tomaattisesta kananmuna-aamupalasta tulee ensimmäisenä mieleen keskilännen lannankatkuinen tunnelma ja hollywoodmainen illuusio cowboyista. Miksi muuten aikuista raavasta karjapaimenta kutsutaan pojaksi? Cowman kyllä kuulostaa oudolta, myönnetään. Lehmi-mies. Lehmies.

Texmex-tunnelmissa mennään sikäli, että huevos rancheros on oikeasti meksikolainen juttu. Meksikolaiset karjatilat ovat vaan henkisesti niin paljon kauempana, kuin amerikkalaiset, joten mielikuvissani näitä kananmunia lappaavat suuhun flanellipaitaiset ja kurabuutsiset miehet. Ja cityvihreä Heini!

Ohje kuulostaa myös siltä, että se voisi olla tosi lehminaisen ja ruokabloggaajan Ree Drummondin blogista The Pioneer Woman, joka on jostain syystä tosi viihdyttävä. Ree näyttää naiselta, joka sanoo leveällä kielenkäytöllä lukuisia kertoja päivässä you guys tai y’all. Blogista löytyy paljon övereitä yhdysvaltalaisia herkkuja, joiden resepteissä ei kriittisistä ainesosista pihtailla. Lukuisat vaihekuvat helpottovat tompelonkin onnistumista keittiössä.
cornbread2

Mutta! Huevos rancherosin ohje on oma. Se on hyvin simppeli, mutta hyvin hyvä. Texmex-tunnelmissa mennään myös siksi, että tein kananmunien kylkeen periamerikkalaista maissileipää, cornbreadia, joka on kyllä tosi jännä leivonnainen. Hyvin samanoloinen kuin amerikkalaisten biscuit, eli jotain leivän ja muffinsin väliltä. Maissileipä on leivinjauheella ja soodalla kohotettu pikaleipä ja suuntuntumaltaan hiukan sienimäinen. Kuulostaa kummalliselta, mutta leipä on todella koukuttavaa.

Pelkällä maissijauholla tehtynä cornbread sopii leipänä myös gluteenittomaan ruokavalioon. Tyyliltään se on tosin enemmän skonssimainen, kuin leikattava leipä. En ole varma, kuinka hyvin se toimisi siivuina ja perinteisillä leivänpäällisillä leivän ollessa hyvin murenevaista. Perusohjetta voisi kyllä tuunata esimerkiksi juustoraasteella, jolloin se sopisi tarjoiltavaksi sellaisenaan! Uskoisin sen maistuvan myös esimerkiksi vahvan juuston ja marmeladin kyytipoikana.

Perinteisesti cornbread tarjoillaan kuitenkin pääruoan kylkiäisenä. Tyypillinen vastinpari on chili, ja huevos rancheros ajoi tomaattikastikkeen osalta hiukan saman asian. Osan leivästä laitoin kuitenkin palasiksi ja pakkaseen odottamaan talven ensimmäisiä pakkasia ja höyryviä papupatoja!

Huevos rancheros (2:lle)
määrät tuplattu omasta sinkkuviikonlopun annoksesta

1 pieni sipuli
4 tomaattia
1 tl juustokuminaa
1/2 tl jauhettua paprikaa
chiliä – käytin itse kuivattuja kokonaisia srilankalaisia chilejä, joissa olikin yllättävän paljon potkua… tuore chili sopisi tähän loistavasti, mutta tulisuutta voi lisätä myös maustehyllystä tai jonkun hot saucen muodossa
vettä
suolaa, pippuria
voita, öljyä
2 kananmunaa
(tarjoiluun persiljaa, korianteria)

Silppua sipuli pieneksi ja kuutioi tomaatit haluamaasi kokoon. Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa tai pannulla ja lisää muutaman minuutin jälkeen juustokumina ja paprika sekä chili, jos käytät kuivattua. Kääntele pari minuuttia. Lisää tomaatit, kääntele hetki ja kaada perään n. 0,5 dl vettä. Jätä tomaattikastike poreilemaan miedolle lämmölle, kunnes neste on valtaosin haihtunut. Kuten tomaattien kanssa aina, mitä kauemmin niitä jaksaa haudutella, sen parempi. Itse en jaksanut kuin ehkä 20 minuuttia. Jos hauduttelet pidempään, muista lisätä vettä tarvittaessa.

Mausta hautunut tomaattikastike suolalla ja pippurilla. Tee sitten kastikkeen keskelle kolot, lisää koloihin pienet nokareet voita ja riko niihin kananmunat. Jatka kypsytystä miedolla lämmöllä, kunnes valkuaiset ovat kiinteitä, mutta keltuaiset vielä juoksevia. Tarjoile heti maissileivän tai vastaavan kanssa, koristele halutessasi persiljalla tai korianterilla.

huevoskol
Ay caramba! Noin ei varmasti sanota Meksikossa. Tiedä sitten mistä johtui, tomaattien hauduttelusta, voinokareesta kananmunan alla vai mistä, mutta annos oli todella maukas. Maissileipä pienellä sipaisulla voita kruunasi sunnuntaibrunssille loistavasti sopivan aamiaisen, jonka tosin nautin itse perjantaina. Näillä eväillä jaksanee ajaa karjaa takaa niin maaseudulla kuin kaupungissakin. Alla vielä maissileivän ohje.

Cornbread – Amerikkalainen maissileipä pannulla (24cm valurautapannuun)
varioitu tästä reseptistä

2 kananmunaa
5 dl maissijauhoja
2,5 dl maitoa
2,5 dl maustamatonta jogurttia
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
reilu 50 g voita

Sulata voita sen verran yli 50 grammaa, että sitä riittää myös valurautapannun voiteluun. Valurautapannuttomat voivat varmasti käyttää jotain muuta uuninkestävää vuokaa. Riko kananmunat isoon kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää maito ja jogurtti (tai piimää koko 5 dl edestä) – suhteet eivät ole niin justiinsa. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä kuivat aineet (maissijauhot, sooda, leivinjauhe, suola) toisessa kulhossa. Kääntele kuivat aineet nopeasti nesteen joukkoon ja kaada perään voisula. Sekoita tasaiseksi. Kaada (tai vieritä – maissijauhot imevät nopeasti itseensä nesteen tehden taikinasta kuivan oloisen [se on kuitenkin ihan ok]) taikina voideltuun valurautapannuun ja paista uunin keskiosassa 220 asteessa 15-20 minuuttia. Kumoa leipä ritilälle jäähtymään.

Maissileipä säilyy huoneenlämmössä pari päivää, jääkaapissa noin viikon ja pakkasessa ajasta iäisyyten.

Leave a comment