Reseptit

Mehevä kuivakakku tattarista ja nektariineista

Kun viime syksynä keksin ryhtyä gluteeniviljoja karsiviin toimenpiteisiin, oli tämä Eeva Kolun bretagnelainen tattari-voikakku ensimmäinen asia, jonka leivoin. Kokeilu oli lääkinnällisesti vain puoliksi onnistunut: voipäissäni tajusin liian myöhään, että reseptiin kuului myös vehnäjauho, enkä malttanut epäonnistumista peläten kuin hieman vähentää sen määrää. Tomera päätös gluteenittomasta kuurista tyssäsi heti alkuunsa.

Tarinan loppu oli kuitenkin onnellinen: kakku oli niin elinvoimaisen makuinen, että mielen heikkoudesta oli vaikea olla pahoillaan. Maku oli hyvin muhkea ja makeansuolainen (ehkä lempi-makuominaisuuteni maailmassa). Kerrassaan hurmaava ja varmasti endorfiinejä tuottava. Eikös nekin auta kipuun yhtä todennäköisesti, kuin ärsyttävien ruoka-aineiden poisjättö…

bretagne

maantieteilijä innoissaan Bretagnesta

Vaan eilen keittiössä tapahtui edistysaskel myös gluteenittomuuden suuntaan. Tein kakkua toistamiseen, tällä kertaa korvaamalla vehnäjauhon kaurapitoisella gluteenittomalla jauholla. Karkeampi kaurajauho tuntui tekevän jauhoseoksesta helpommin käsiteltävää, kuin puuterimaiset perunajauholta tuntuvat fin mixit sun muut. Jonkinlaista kaura-riisi-peruna-maissijauhoa voisi varmaan sekoitella itsekin!

Alkuperäisreseptissä olennaisessa roolissa on fleur de sel eli suolankukka, mutta korvasin sen tällä kertaa sormisuolalla. Kaapissa ei ollut tummaa rommia, joten laitoin cachaçaa (outoa kyllä sitä oli) sunnuntaina Suomeen saapuvan brassikaverin kunniaksi! Olennaisimpana muutoksena tuunasin kakun nektariineilla. Hedelmien maku sopi loistavasti yhteen hieman kanelisen, maanläheisen tattaritaikinan kanssa.

Mitään kovin bretagnelaista kakusta ei siis jäänyt käteen, mutta hyvää se oli. On; vielä tänään ja ehkä huomenna, mutta murustakaan siitä ei taida brasilialaiselle jäädä.

tattarinektari3

Mehevä tattari-nektariinikakku (G) (pienehkö vuoallinen)

150g pehmeää voita
1,5 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
2 munankeltuaista
1 kananmuna
reilu 1 rkl tummaa rommia (tai vastaavaa)
1,25 dl tattarijauhoa
1,25 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
1/2 tl sormisuolaa, osa pinnalle ripoteltavaksi
ripaus kanelia
2 nektariinia, toinen pilkottuna ja toinen siivutettuna
keltuainen ja tilkka maitoa voiteluun

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Sekoita pehmennyt voi sähkövatkaimella kuohkeaksi ja lisää sokerit, vaahdota ilmavaksi. Yhdistä pienessä astiassa keltuaiset ja kokonainen kananmuna, riko rakenne, ja sekoita joukkoon rommi tai vastaava. Yhdistä vielä kuivat aineet (jauhot, valtaosa suolasta, kaneli) keskenään. Sekoita keltuais-kananmuna-rommiseos voi-sokerivaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kääntele lopuksi joukkoon kuivat aineet ja viimeisenä vielä pilkotut nektariinin palat. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja asettele nektariinilohkot keskelle. Voitele kakku keltuais-maitoseoksella ja ripottele pinnalle hieman sormisuolaa.

Paista 175 asteessa 45 minuuttia.

Kakku on malliesimerkki parhaasta kuivakakkutyypistä, eli kosteasta kuivakakusta. Itseristiriitaista, mutta totta.

Advertisements

One thought on “Mehevä kuivakakku tattarista ja nektariineista

  1. Hei penne! Samalla kun odottelen omaa inspistä leipoa tätä ihanaa kakkua, toivoisin uusia turinoita tänne! Näppis laulamaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s