Reseptit

Höpöttelijä leipoo taas

…Narskuvia banaanimuffinseja!

Penne Fatalesta on hyvää vauhtia tulossa yhtä leväperäinen blogi kuin edeltäjänsä Rääppijä. Tammikuun paasaukset ja viljakauhut ovat vaihtuneet tyytyväisenä mussutettuun Ullan pakarin kaurajunttaan. En tiedä johtuuko se vuodenajasta vai mistä, mutta jostain syystä viljat eivät (maltillisesti nautittuna) aiheuta enää niin paljon oireilua.

Muutenkin kivut ovat vähenneet Sri Lankan reissun jälkeen. Lomailu taitaa auttaa! Ja lämpö ynnä aurinko. Alan ymmärtää kaikkia niitä skandinaavisia vanhuksia, jotka kausimuuttavat Fuengirolaan tai Marbellaan ruispalapussi matkalaukussa. Talviasunto Sisiliasta passaisi meikäläisellekin.

Vaan sellaista en vielä omista, ja kesän jälkeen syksy ja pimeys tulevat taas. Hieno asenne keskellä heinäkuuta! Oletan oireiden palaavan ennemmin tai myöhemmin, joten reumalääkitystäni vaihdetaan. Siirryn biologisiin lääkkeisiin, joka toisaalta hirvittää, toisaalta kiehtoo. Ei enää pillereiden naukkailua aamuin illoin – tähän olen alkanut jo tottua, kun unohtelen muutenkin. Hinta mikä tästä onnesta pitää maksaa on aika suolainen, ja niillä hinnoilla oletan oireiden katoavan, lenkkipolun kutsuvan ja itseni olevan parhaassa kunnossa ikinä vuoden loppuun mennessä.

Image

Ja miten tämä kaikki liittyy ruoanlaittoon, kysytte varmaan? Ei juuri mitenkään. Paitsi että näitä pohdiskeluja on kiva ruokkia jollain pehmeällä ja maukkaalla – varsinkin, jos pohdiskelu tapahtuu aamuisin. Ruskeapilkulliset tärkkelyksettömät banaanit kuuluvat keittiön vakikalustoon, mutta valmiiksi kypsänä ostetut banaanit kerkevät “kehittyä” usein liian nopeasti liian pitkälle. Nurkissa pyörivät zombibanaanit saavat tietenkin uuden elämän, kun ne piilottaa mehevään leivonnaiseen.

Muffinit sisältävät jauhoja, mutta koska alkuvuoden kokeilujen seuraksena takia jauhoni ovat gluteenittomia, niin ovat nämä muffinsitkin. Toki vehnäjauhojen käyttö on sallittua, mutta mitkä tahansa miedot erikoisjauhot toimivat varmasti! Kaurahiutaleiden ja mantelilastujen myötä muffinsien purutuntuma on tavallista parempi – samettisiin cupcake-leivonnaisiin mieltyneiden makuun nämä ronskit herkut eivät välttämättä ole.

Mausteiset banaanimuffinsit “al dente” (12 kpl)

2 dl gluteeniton jauhoa (tai muuta jauhoa)
1,5 dl kaurahiutaleita
2 rkl mantelilastuja
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
~0,5 dl ruokosokeria
1/4 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
1/2 tl suolaa

3 pehmyttä banaania
0,5 dl (rypsi)öljyä
1 muna
0,5 dl jogurttia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munan rakenne rikki toisessa kulhossa, ja lisää öljy, jogurtti ja survottu banaani. Yhdistä kuivat ja märät aineet ja sekoita vain sen verran, että ainekset tulevat yhteen. Vuoraa muffinsivuoat ja paista 190 asteesa noin 16-18 minuuttia.

Valmiit muffinsit säilyvät jääkaapissa hyvin muutaman päivän.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s